HELENA LUDVIG - SMYKKEHÅNDVÆRK OG LIVSSTIL

Første uge på Hovedforløb 1

Første uge på Hovedforløb 1
Sepiastøb

Efter snart to år på guldsmedeuddannelsen, er jeg endelig kommet afsted på mit 1. hovedforløb, som jeg er på indtil d. 20. juni. Jeg har glædet mig så længe til dette forløb, da jeg bare elsker at kunne sidde koncentreret med opgaver og suge ny viden til mig. Heldigvis er jeg kommet på hovedforløb med en del af de piger som jeg gik på grundforløb sammen med, så der er mange kendte ansigter, og vi hygger os så meget hver dag. Det er lidt som at være på efterskole igen, hvor vi alle bor på samme gang, og nærmest kan høre hinanden gennem væggene. Så fint skolehjem, og helt nye værelser som bare er super lækre. Bedst af alt, er at vi bliver kørt igennem alle teknikkerne, og vi bliver udfordret med opgaver, som træner mig til den endelige svendeprøve. Jeg skal allerede til min første svendeprøve nu her til slut august/start september, som butiksguldsmed. Det er helt vildt hvor hurtigt tiden er gået.

Den første uge var stille og rolig. Vi har matematik og kemi hver tirsdag efter frokost, og de andre dage havde vi temaprojekt, hvor vi hver især fik en eller to tidsperioder i historien, som vi skulle læse op på. Til vores tidsperiode skulle vi lave en fremlæggelse (jeg havde to perioder), og dernæst to forskellige støb – et støb i sepiaskal, og et støb i sandstøb, inspireret af smykkerne fra vores tidsalder. Jeg fik Barok og Art Nouveau, som faktisk var meget ligetil. Opgaven gik hovedsageligt ud på at give os en forståelse for de forskellige stilperioder ift. smykkestilen, og så skulle vi afprøve de forskellige støbeteknikker. Jeg har sandstøbt en del på min læreplads, men støb i sepiaskal var nyt og spændende.

Jeg lavede to støb som jeg sammensatte til et færdigt smykke, inspireret af barokken.

Kanten rundt har jeg savet ud og støbt i sepiaskal.

Derudover har jeg filet en barokperle i voks, og støbt den i sandstøb.

Begge støb har jeg sat sammen med to øskner, og loddet yderligere to øskner på toppen, for at bevare det dynamiske ved designet. 

Jeg er så tilfreds med resultatet, og jeg synes at de afspejler tidsperioden rigtig fint. Jeg blev færdig med mit projekt om torsdagen, så torsdag eftermiddag og fredag fik jeg lov til at hoppe med på et fattekursus, som blev afholdt i samme lokale. Her fik jeg øvet mig på mine forivninger, som jeg synes at jeg har haft lidt udfordringer med. Jeg lærte en ny metode som jeg bare har haft så god succes med, og det har virkelig givet mig en ny selvtillid mht mine fatninger. I stedet for kuglefræser eller fattefræser, fræser jeg nu et spor på indersiden af hullet med en dobbeltkeglefræser, og laver dermed et spor som stenen kan klikkes ned i, inden jeg foriver. Det er super smart når man først har fanget det, og jeg kommer højst sandsynligt til at forive sådan fra nu af.

Skriv et svar

Luk menu